Sunday, 10 March 2013

tentang mesin fax
FUNGSI MESIN FAXIMILI
                                   
A)  Fungsi memori
    (1)Keupayaan Memori adalah fungsi penting mesin faks. Mesin pejabat mempunyai memori untuk menyimpan halaman yang datang masuk atau keluar.
(2) Kapasiti memori berbeza pada kualiti imej. Fungsi memori termasuk keluar daripada kertas penerimaan yang membolehkan faks masuk untuk disimpan jika mesin kehabisan kertas. Pantas imbasan membolehkan pengguna untuk mengimbas faks lama ke dalam memori sebelum menghantar penghantaran.
(3) Fungsi akses dua membolehkan pengguna untuk menyimpan dokumen dalam memori manakala mesin faks menghantar faks atau menerima faks.

B)Penghantaran

(1)    Penghantaran ini membolehkan pengguna menghantar faks yang sama untuk berbilang nombor pada masa yang sama. Fungsi ini menjimatkan masa berharga untuk pengguna yang tidak perlu memasukkan nombor berulang-ulang kali. Mesin faks juga mempunyai satu sentuhan atau fungsi dail kelajuan. Fungsi-fungsi ini membenarkan pengguna untuk menyimpan nombor yang kerap digunakan yang membantu untuk mengelakkan mendail nombor faks yang salah.

C)kemudahan Fungsi

(1)  Mesin faks juga mempunyai fungsi-fungsi lain yang memudahkan. Mencegah faks yang tidak diingini daripada data dalam dan membuang kertas dan dakwat dengan menggunakan faks ringan menyekat fungsi.
 (2)Sebuah mesin faks adalah mampu menyimpan data nombor apabila diprogramkan ke dalam mesin akan dihalang daripada transmisi percetakan.
(3) Mesin faks juga mempunyai kapasiti untuk membezakan antara faks dikehendaki. Pengguna boleh menggunakan cincin pengesanan fungsi tersendiri untuk memperuntukkan nada dering khusus kepada nombor faks masuk. Fungsi ini membolehkan pengguna untuk mengetahui apa jenis faks masuk, sama ada jika ia adalah dari perniagaan tertentu atau daripada orang tertentu. Jika bahagian mesin faks dan telefon barisan yang sama, nada dering boleh diprogramkan untuk membezakan antara panggilan telefon masuk dan mesej faks.

(4)Satu lagi fungsi kemudahan auto Dail semula. Dengan auto Dail semula, mesin faks secara automatiknya akan mendail semula nombor.

  KEBAIKAN DAN KEBURUKAN MESIN FAXIMILE
(A) Kebaikan
ANTARA KEBAIKAN MESIN FAKS IALAH:
~mesin faks ini mempunyai gabungan fungsi seperti scanner,printer dan telefon.
~mesin faks  pengiriman surat,menghantar kertas ujian,menghantar dokumen ke tempat yang ingin dikirim.
~ kebolehan faks boleh diukur melalui ciri-ciri berikut:
~Kumpulan
~ Kelas
 ~kadar penghantaran data
~ pematuhan cadangan-cadangan ITU-T (dahulunya CCITT).
~ Mesin faks menggunakan talian dan nombor telefon piawai PSTN.

(B)Keburukan
keburukannya ialah:
~mesin faks ini perlu ruang berasingan untuk mesin
~ia memerlukan keperluan talian telefon,keperluan elektrik/kuasa
~ Memerlukan kertas untuk menerima dan menghantar faks
~Mesin ini  perlu diberikan kepada sentiasa menerima faks
~Jika mesin dimatikan, kita mungkin kehilangan faks.
~ Menyimpan dan arkib ini Faks Kertas bercetak adalah sangat rumit kerana mereka akan memerlukan jumlah yang baik ruang dalam pejabat.
~Penuaan kertas boleh membawa kepada kesukaran dalam menguruskan rekod.

MAKSUD MESIN FAXIMILE:

Maksud mesin fax:
 Faks atau biasa dikenal dengan faks, berasal dari kata 'fac simile' (membuat yang serupa) dalam bahasa latin, yang bermaksud membuat salinan yang sama dengan yang asal. Dalam bidang yang lain, mesin faks juga boleh disebut telecopier. Mesin faks adalah alat komunikasi yang digunakan untuk menghantar dokumen dengan menggunakan satu peranti yang mampu beroperasi melalui rangkaian telefon dengan hasil yang sama dengan yang asal.
Sedangkan Menurut A.G. Pringgodigdo, mesin faks adalah sistem penghantaran tanpa wayar untuk gambar dan grafik dengan cara mengatur sinar cahaya dan foto elektrik sel serta mengubah bahagian gelap dan terang dari suatu bahan sehingga dapat dipancarkan dalam suara, lalu pesawat penerima akan mengubahnya kembali seperti asalnya kepada kertas yang telah diolah secara ilmiah. Selain menghantar dokumen, mesin faks juga mampu menghantarkan imej gambar dengan kemudahan half tone. Mesin faks biasanya terdiri dari modem, mesin fotokopi, alat pengimbas gambar, dan alat pencetak data (printer). Mesin faks masih mengekalkan beberapa kelebihan, terutamanya dalam penghantaran bahan sensitif. Di Jepun, faks masih digunakan secara meluas atas sebab-sebab budaya.

 CARA PENGGUNAAN MESIN FAKS

CARA PENGGUNAAN MESIN FAX IALAH:
(1)Open Cover/Out of Paper
Buka cover dan masukan kertas sesuai dengan petunjuk yang ada di tempat meletakan kertas.
(1) PRESS START
tekan butang  START perhatikan mesin bekerja, untuk mesin fax yang menggunakan cutter mesin yang akan memotong kertas dan yang tidak ada pemotong hanya keluar kertas saja.
(3) Mesin Fax sudah standby
langkah seterusnya, masukkan jack telefon yang telah dimesin pada bahagian yang tertulis Line, lalu cuba angkat gagang telefon atau tekan butang sp-phone/monitor dan dengar nada tone, apabila ada nada tone maksudnya mesin sudah siap untuk digunakan.                             
MASALAH TROUBLESHOOTING
MESIN FAXIMILE:
ANTARA  MASALAH TROUBLESHOOTING IALAH:
~ Tidak dapat menghantar mesin faks
~tidak dapat menerima mesin faks
~tidak dapat membersihkan kesesakan kertas
~LCD mesej ralat rosak
~tiada nada dail untuk didengar
~ mesej ralat dicetak pada penghantaran dan / atau jurnal laporan rosak
~Mesin FAX Jenis CANON JX300, masalahnya tidak dapat terima atau Fax  keluar dan  diskrin Keluar AUTO PRINT OFF AND AUTO REDIAL


KOMPONEN-KOMPONEN TERDIRI DARIPADA:
1)  BUTANG MODE
 2) KUASA PENTUNJUK(INDICATOR POWER)
 3) MEMAPARKAN LCD
 4)BUTANG PILIHAN ( SELECT )
 5)BUTANG pemilihan fungsi
6)BUTANG tempahan penghantaran
7)BUTANG Memori
8)BUTANG Halftone(setengah suara)
9) BUTANG sebaliknya (contrast) dokumen
10)BUTANG Cap pengesahan
11) BUTANG tatacara resoulusi
12)BUTANG Pemain Nombor
13)BUTANG Stop(berhenti)
 14) BUTANG Dial
 15) BUTANG SALINAN (copy)
 16)  BUTANG MULA(start)
 17)BUTANG DIBERSIHKAN (clear)
 18) BUTANG BERHENTI(pause) /DAIL SEMULA (redial)
 19 ) BUTANG SINGKATAN(Abbreviated)
 20 ) BUTANG Program
 21)BUTANG direct Call(PANGGILAN TERUS ) / One touch Dailling(SATU SENTUHAN DAILAN)
 22) FeederNo comments:

Post a Comment